Thursday, March 17, 2011

Anam, Enam & Six

Suatu hari yg indah, seorg ummi sedang memimpin anaknye naik tangga.

Ummi : Insyirah, jom kira2 nak?
Insyirah : Nak
Ummi : Ok.Kira.Satu..
Insyirah : (Diam..melanggah tangga tanpa ikut ummi mengira)
Ummi : Dua..
Insyirah : Anam
Ummi : Isk2..bukan enam la. Tiga...
Insyirah : Enammmm..
Ummi : Isk2. anak ummi ni (sabar2)..Empat..
Insyirah : Aanaaammm
Ummi : Hahaha..yela2 enam pun enamla..Ok. Tujuh..
Insyirah : Enamm
Ummi : (huhuhu..sabar ajela budak ni..)

Di malam hari, bercerita lah si ummi kepada ayah si kecil ini tentang kiraan anak kecilnye itu.
Ayah : La..klu mcm tu dgn Insyirah ni kena la mula dengan...Insyirah..Lima!
Insyirah : Enamm!
Ayah : Tujuh!..Pandaila anak ayah ni mengira. Insyirah..Lima!
Insyirah : Anam!
Ayah : Tujuh...
Ummi : (huhu..ayah plak yg ikut budak kecik ni)

Si ummi pun nak test power gak
Ummi : Insyirah..Klu ummi cakap One.
Insyirah : NNN..(sambil angguk kepala)
Ummi : Two
Insyirah : Six
Ummi : (eheh..tau plak ummi cakap dalam english, dia pun reply english gak..subhanallah)

tinktonk : Memang budak kecik2 ni senang belajar kan?Kena pastikan diorg dengar yg baik2 aje ni..

2 comments:

  1. ahahahahahaha..comel nyaaaaaaaa. tp aku rasa budak-budak memang suka sebut enam. senang kot bg diorg. anak-anak sedara aku time kecik-kecik dulu kalau apa2 sket mesti enam jer yg diorg suka sebut. T_T

    ReplyDelete

Any comments?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...